2008. november 24, 14:19, hétfő
Front, fejfájás,vacogás, hányinger, de ez még hagyján. Meg az is, hogy a lovak reggel széttépték a legelői villanypásztort, és miközben a szobában ülve azon tűnődtem, hogy beledögöljek-e önnön magamba vagy igen, szolid dübörgéssel belejtett 15 ló az udvarra, felborogattak ezt-azt, mert az olyan vicces, és dehogy hagyták magukat megfogni, végre eljött a fogócskázás ideje. Mivel számomra ilyenkor a legkisebb mozdulat is halálos, a fogócska meg inkább nagymozdulatos kategória, főleg 15 lóval, genyó voltam, és jusztis elrontottam a játékukat – nem fogócskázom és kész. Lovaim duzzogó ajakbiggyesztéssel fogadják az ünneprontást, és 10 perc múlva már hagyják is visszatoloncolni magukat a helyükre. A villanypásztort majd megreparálom, ha a többivel végzek.
Merthogy megint baj van, talán egy hétvégét bírtunk ki múltkor állatorvos nélkül… A mostanit nem. Cica, a vakon is biztos léptű, hihetetlen egyensúlyérzékkel megáldott vak Cica nem bír ráállni a jobb hátsó lábára, a csánkja bedagadt, a rendellenes mozgathatóság alapján valószínűleg elszakadt a csánkhajlító izma, plusz egyéb zűrök is lehetnek. Egyből hívtuk dr. Lábos Viktort Salgótarjánból, a vizsgálat utáni fájdalomcsillapító Vetalgin beadásakor kiderült, hogy Cicát nem fogom úgy, egyedül vénázgatni, mint Cafét; ahogy Viktor Cica vénájára tette az ujját, Cica heves fel-le fejrázásba kezdett. Pontosan tudta, mi következik, és azt is pontosan tudta, hogy így lehetetlen megvénázni, ill. hogy ezzel a fajta fejdobálással nem tudunk mit kezdeni. Gondolom, a féreghajtásokkor produkált ágaskodós megpördülés csak azért maradt el, mert egyáltalán nem bírta terhelni a sérült lábát. A fejrázással annyit ért el, hogy a cél szentesíti az eszközt felkiáltással felvarázsoltam a pipát az orrára (sajnos a sima orrmarkolás sem volt elég, vígan eldobott), így sem volt egyszerű megbökni, de azért sikerült megoldani. A fájdalomcsillapításon kívül sok mindent nem tudunk csinálni, várakozás, hetekig-hónapokig nulla mozgás, reménykedés, utóbbiban már úgyis komoly rutinra tettünk szert. A csánk beszűrődöttsége miatt tapintással nem nagyon lehetett megállapítani semmit, holnap megnézik ultrahanggal is, hátha találnak valamit, ill. lehet, hogy röntgenre is szükség lesz, amihez értelemszerűen mobilröntgenes dokit kell kihívni.
Cica az éjszakát egy kötelekből rögtönzött minikarámban töltötte, hogy ne mozogjon, viszont az aktuális karámban nincs beálló, úgyhogy ki kellett találni, hogy helyezzem el; az csak egy dolog, hogy ha csapadék jön, megázik, de ha még rosszabb lesz a talaj, végképp esélytelen lesz a vak lovat 3 lábon mozgatni. A ház mellett van egy kis istálló, az abban lévő szűk boxot a betonfal kiütésével ma elkezdtem átalakítani vakló-kompatibilissé, ami jó egy napos meló, főleg frontosan. Cicát addig is felhoztam a lókikötőhöz, nehogy idő előtt meglepjen minket egy eső-vagy hófelhő, még jobban megnehezítve az utat. Szegény drága vak Cica, amennyire hisztizett az injekciótól, annyira tudta, hogy akármennyire fáj is, ezt az utat meg kell csinálnia. Csak 80 méter, de fel az emelkedőn, 3 lábon, fújtatva-remegve, kínkeservesen araszolgatva. Eszébe nem jutott ellenkezni, jött a szó szoros értelmében vak bizalommal, néha megálltunk kicsit szusszanni, aztán tovább, mindig csak egy picike lépést, aztán a következőt, amíg el nem értük a lóparkolót.
Szerencsére a kedélyállapota kitűnő, eszik-iszik, követeli a müzlit, nyihog, ha meghallja a hangom és szokás szerint jönne utánam. Amíg nem lesz nagyon vacak idő, inkább kinthagyom az udvaron kikötve, holnap úgyis jönnek megvizsgálni, no meg attól is félek, hogy a szabadsághoz szokott vak ló mit fog szólni, ha a boxba zárva mindig, mindenhol falakba ütközik. Sajnos ezt sem fogjuk megúszni, de amíg nem esik semmi, addig szépen elácsorog kikötve. Gyógyulj meg, Cica...

<< 2008. november 24, 22:08, hétfő 2008. november 23, 21:19, vasárnap >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)