2009. dec 21, 19:57, hétfő
Eljött a nagy pillanat: Slambuc gazdit keres.

Azt hiszem, Slambuc az egyik legnagyobb sikersztorink. Régi tulajdonosa (gazdának nem nevezném az ilyet) addig verte, míg a kutya teljesen megtört, majd a befordult, mindentől rettegő állatot bedugta a budaörsi gyepmesteri telepre.

Ennyi volt az általam is ismert előzmény:

Fajtatiszta, 8 éves sarplaninac (jugoszláv farkasölő) kan. Addig verték, bántották, amíg a szerencsétlen kutyát annyira megtörték, hogy az retteg mindentől és mindenkitől. Csak laposkúszásban közlekedik, nem kommunikál senkivel, nem támad, nem morog, csak csöndben retteg.

247.jpg

A kutya november 16-án átkerült a Zakuszka-tanyára - Rambó néven érkezett, Slambucként kezdett új életet. Hogy hogy csináltak ebből a gyönyörű, büszke kutyából élő roncsot, azt pontosan nem tudjuk - azt viszont igen, hogy a roncsból hogy lett újra kutya.

1, 2, 3, 4

Amikor megismertem Slambucot, olyan súlyos volt az állapota, hogy nem sok reményt fűztem ahhoz, hogy sikerül visszarángatni a kutyalétbe - az is merész elképzelésnek tűnt, hogy feloldódik, nemhogy gazdira talál. Nos, a feloldódás megtörtént, és talán a meggazdisodás is.

Slambuc több szempontból nem való akárkinek. Egyrészt a múltja miatt - bár a lehetőségekhez képest rendbejött, de az elszenvedett bántalmazást soha nem lehet kitörölni az emlékezetéből. Ezért csak és kizárólag "hobbikutyának" adom, telepőrzésre, olyan feladatra, ahol minimális esélye lehet annak, hogy megfenyítik, ijesztgetik, nem elvihető. Ugyanakkor az is fontos, hogy - bár hatalmas mackókinézettel bír, - nem babusgatnivaló plüssjáték, hanem egy, a génjeiből adódóan kemény pásztorkutya, akinek hozzáértő, következetes gazdára van szüksége, nem putyujgatásra.Slambuc remekül mutat a hóban. Meg a fűben, meg a térkövön, meg az erdőben. Na jó, a nappaliban kicsit hülyén nézett ki.

Slambuc kutyakompatibilis a maga módján, amolyan rendfenntartó típus. Megköveteli a tiszteletet, ha ezt betartják, béke honol a portán, ha nem, akkor igazságosztó üzemmódba kapcsol - dehát pásztorkutyaként ez a dolga. Nem nevezném agresszívnek, abszolút kezelhető a viselkedése - ha úgy hozza a helyzet és a figyelmeztetés nem elég, nekiugrik a másiknak, de nem keresi a konfliktust, normálisan bunyózik, és "oszlatható". Szukákkal teljesen jól kijön, de odafigyeléssel kanokkal is összeszoktatható (nálam a másik 9 kutyából 4 kan.)Slambuc impozáns házőrző, nem csak látványra - ha mozgás van, megy és intézkedik, remek jelzőkutya. Idegenekkel elsőre bizalmatlan, a férfiakat fokozottan nem szereti (ez az előéletéből adódhat), de a türelem e téren is csodákra képes.Slambuc ezer arca közül három:Ha valaki úgy érzi, hogy mind szakmai, mind lelki szempontból jó gazdája lenne egy új életet kezdett, 8 éves ivartalanított kan sarplaninacnak, az nálam érdeklődhet a 30/365-0342-es számon, ill. az info@zakuszkatanya.hu mailcímen.

<< 2009. dec 22, 12:38, kedd 2009. dec 20, 23:00, vasárnap >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)