2010. október 27, 01:51, szerda
Felelősségteljes örökbefogadót keresünk egy idős lónak.

Örökbefogadót keres egy sárga telivér herélt. 19 éves elmúlt, nagyon szelíd, jóindulatú. Származási lapja van.
Emberekkel kedves, gyerekeket jól tűri, kedves velük, nem félős. Lábait adja, fogait bódítás nélkül lehet reszelni (és kell is).
Lovak között békés, nem bántja, támadja meg a többieket. Egyedül nem tartható, nem istállózható, mindig kell mellé egy másik ló társnak, ez nagyon fontos, mivel ha egyedül van akár karámban, akár istállóban nagyon ideges és akár figyelmetlen is lehet, ha tud a többiekhez visszamegy (ilyenkor nem figyel a gazdájára, kajára, nagyon fél.). �?gy csak olyan helyre adnám, ahol legalább még egy ló lenne mellette társnak. Ha lehet legelőre, vagy nagy karámba adnám, ahol van lehetősége mozogni. Mindezzel együtt legelő mellett is igényel alkalmanként takarmányt (zabot) különben nagyon lefogy, elsősorban nyáron. Rideg tartásban nem volt, véleményem szerint nem tenne jót neki, mivel már elég öreg és nem egy határozott ló, általában a rangsor legalján áll. Rideg tartásba csak nagyon figyelmes lótartó mellé adom.

A lovacska lovaglásra alapvetően alkalmatlan. Korából, a korábbi tartásából, vagy egy sérülésből fakadóan egyensúlyproblémái vannak, így terhelés alatt eleshet! (állatorvos szerint lehet akár Wobler szindróma is, de ez nem egyértelmű) Ha elesik, előfordul, hogy akár le is fekszik, ami nagyon veszélyes a lovas számára, így, kizárólag nagyon kis súlyú gyerekeket lehet rajta száron vezetve sétáltatni, felnőtt vezetése mellett! Ezt nagyon komolyan kell venni, különben súlyos sérülések történhetnek!

Sokszor összeüti magát, így mindig vannak rajta kisebb-nagyobb sebhelyek, ezekre figyelni kell. Mivel a két első lába gyengébb, ezért előfordul, hogy felálláskor, vagy lefekvéskor beüti a csüdizületét. Ha ezt nem akadályozzuk meg, akkor felsebesedik, begyullad és tályog alakulhat itt ki neki. Ezért sok alom szükséges alá, illetve fontos, hogy amennyiben a sebesedés megkezdődik, akkor védjük a lábát a mechanikai sérüléstől, ez lehet istállófásli, vagy szállító kamásli segítségével, amit addig kell rátenni a lábára, amíg folyamatosan az istállóban van. �?tmeneti, esős időben a lába bedagad az istállóban állástól, és ilyenkor is fáslizni szükséges. A duzzanat mozgás hatására lelohad. Ezek mind az idős korából és a korábbi hányattatott sorsából fakadnak. Nem sánta, akkor sem, mikor a lába bedagad, vagy akár besebesedik. Nyáron, a nagyon nagy meleget nehezebben tűri, ilyenkor gyakrabban elesik, de alapvetően csak terhelés alatt, önmagában nem.

A lovak örökbefogadási szerződéssel adnám örökbe, később látogatni szeretném, hogy tudjam jó helyen van-e. Csak olyan helyre adom, ahol biztosan nem dolgoztatják, és megfelelően gondoskodnak róla. Lósimogatóba, kicsi gyerekek felügyelet melletti sétáltatására (kizárólag felnőttel, kézen vezetve!) vagy egy másik ló mellé társnak, gondos menhelyre. A ló jelenleg Rétságon van.

Érdeklődni: fenyvesi.bea@gmail.com
<< 2010. október 27, 21:09, szerda 2010. október 27, 01:00, szerda >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)