2010. dec 02, 16:22, csütörtök
Most pedig egy szép, vagy inkább elrettentő példa arra, hogy a tettvágy, a segíteni(?) akarás nem minden. A bemásolt levelet pár hete kaptam, a rám gyakorolt hatása leírhatatlan volt, nem akartam elhinni, hogy ilyen tényleg létezik, ill. ha létezik, a hölgyemény ezt valóban komolyan gondolja – márpedig az utóbbi napokban elkövetett netes ámokfutása alapján komolyan gondolja. Íme a recept, hogyan NE akarjunk lómentéssel foglalkozni – ha mégis összejön, akkor alighanem többet ártunk vele, mint használunk, mind az egyed szintjén, mind az általános állatvédelemén.

„Szia!
Ivett vagyok.
Lovak miatt kerestelek meg.
Hivatalosan be-és átlovaglással foglalkozom, de leginkább ököltségen gyűjtök szalámiszökevényeket (kb 100.000Ft-ért), helyrehozom őket(2-3 hónap tartás, napi 10 óra munka), majd eladom egy jónak ítélt helyre(200-230.000Ft-ért).
Ami problémát okoz, hogy a komolyabb költségeket(műtét, röntgen) nem tudom bevállalni.
Ezt a tevékenységet, hacsak nem adományokból tartom fenn, muszály gazdaságosan üzemeltetnem, különben felfalja önmagát.
Van most egy házam Monorierdőn. Ha sikerülne eladnom az árából alapítványt szeretnék csinálni.
Az alapítvány alapelve az átmenő forgalom lenne. Nem végső nyughely, hanem kiképző központ.

Szeretnék összehozni egy önkéntes társaságot. Kovács, állatorvos alap.
A dolog működése pofonegyszerű:
AZ EMBER MEGMENTI A LOVAT - A LÓ MEGMENTI AZ EMBERT
A mentett lovakból terápiás lovakat csinálni. (pl. kehes ló még sétálhat fogyatékos gyerkekkel)
Megmenteni olyan lovakat is, amiket nem adnak örökbe de levágják, mert a tulajnak a pénz az pénz, és nem dob ki 80.-100.000Ft-ot az ablakon.
Megmenteni olyan lovakat is, amik nem betegek, mégis levágják.
Felszámolni a cigánykupecek tartási körülményeit.
Kitakarítani az országból az olaszországi kamionos vágóhíd felvásárlókat.
Mindehez az kell, hogy, pénz kell.
Pénzt a lókiképzésből lehet előállítani.
Hobbylovat kiképezni az olcsón megvett viszonylag egészséges lóból lehet.
Ha a lovasterápia jól átgondolt és kellően reklámozott, érkeznek adományok.
A lómenhely így komoly funkciót kap.

Amire nekem jobban van rálátásom, az a még használható lovak.
Tele van velük a net. Csikóknál 30.000Ft volt az alsó határ amire választási csikót le tudtam alkudni. Ott van legalább 4-5 évesnél fiatalabb kiscsikó, és a tulajnak se pénze, se kedve, se energiája, se ideje, se helye a csikóra, és adja bőven ár alatt, csak vigyék el. �?gy odaadja kupecnek, ami után a ló idegileg és fizikai állapotra meg van b...va jó ideig.
Nekem a problémám, hogy:
-nincs elég pénzem hogy mindet megvegyem
-nem tudom hova vinni. Ezeket a lovakat ménes jellegű tartásban egy nagyobb területen nyugodtan békén lehetne hagyni, had jöjjenek rendbe, felnő, meghízik, meggyógyul, gyakorlatilag 11.000Ftból kijön a tartásuk /hó, aztán be/=át lehet lovagolni, és értékesíteni. Én ha még veszek is egy tanyát 3-4 Ha-al, egyedül vagyok rá, és végigcsináltam a nyarat úgy, hogy 2 ló volt a kertben a világvégén, és ha el kellett utaznom 2 napra igen bajban voltam. (Párom nincs, volt vőlegény, elhagyott a lovak miatt.)
A lényeg az értékesítésen van. Ha besikerül egy jobb csikó, vagy szebb, ügyesebb ló, azt el lehet adni többért, az kitermelné azt az összeget amit az a ló eszik fel ami semmi hasznot nem hajt.
Tudom hogy az örökbefogadásra álltál rá, de az, hogy egészséges lovakat gyilkolnak, azt hiszem ugyanolyan súlyos probléma, és figyelmet igényel.
Jelenleg akikről itt tudok.
3 nyereghelyen sütött izabellafakó magyar félvér áll a szarban egy udvaron, csontra soványodva. 14 éves vemhes kanca, 2,5 éves csődörcsikó, 7 éves mén.  200.000/db Pécs
Egy 16 éves herélt szintén csontra soványodva. Tisztavérű angol telivér. Sebekkel, lenőtt patával, egyedül.  I.�?r. 100.000Ft. Veszprém
Csikók szinte mindenhol.
A legjobb: 5 éves egészséges, kedves aranyos kanca, 170 magas és szép, hibátlan állapotban.
Baja annyi hogy egygazdás, és félig nyers, a tulaj meg tesz rá. Gondolhatod hogy egy olyan lónak ami lecövekel és nem idul el veled milyen sikere van eladásnál. Amúgy édes, amikor megunta hogy nyaggatom ott szőrén, szépen finoman felnyomta a hátát, letette a fejét, picit biccentett a farán, én meg szépen, lassan, 2 lábra érkezve lecsúsztam a nyaka mellé:) Nem akart ő bántani, csak letett:D
Van még ott egy sodri, egy fekete magyar félvér, egy 12 éves angol telivér ami ott maradt mert a gazdája nem fizette a bértartást, meg egy póniféle.
Úgy képzeld el, hogy ezt a bandát, záros határidőn belül, felteszik a kamionra, és darabját kb 200-300-ért viszi az olasz vágni. Mert az ember építkezik, és kell a pénz, különben viszik a házat.
A Borit én meg akartam venni, de most az a baj, hogy kb még 15 van amit meg kéne venni, és nem bírom. Nem tudok dönteni, hogy melyik maradjon meg. Kb mindet fel tudnám hozni, de csak 1-re van pénzem, vagyis még az sem, mert Bogyit 1,5 hete vitte el egy gazdag jótét lélek aki ahalokat tenyészt és állítólag a vérvonalban van pár ahal, csikótanításhoz kell neki, de mivel sérült, puha a jobb hátsó, ha azt nem tudják rendberakni, vissahozza, és a pénzt le kell tennem. Kicsit jobban nézett ki mikor eladtam:)
Az utolsó képeken az első lovam van, Panni. A szemétből szedtem ki, cigánykupectől. Csak szánalomból vettem meg mint értéktelen sodri, aztán derült ki, hogy egy tisztavérű haflingi, amikor kivakartam.
Lényeg a lényeg. Rendelkeztek-e olyan pénzösszeggel amivel ezeket a
szerencsétleneket ki lehet vásárolni? Ez nem kidobott pénz, az eladásnál visszajön, még lehet több is.
Van-e nálatok férőhely a rehabhoz.

/Itt volt egy csomó link netes hirdetésekhez. Lábujjhegyen megjegyzem, az olcsó ló nem azonos a mentendő lóval… /
Ménesszerű tartásban gyönyörűen felnőnének, és ezek sem esznek többet.
Van még láncon tartott ló, lefogyott 6 éves 178 magas tutijó ugróló 180.ért, meg minden jó, amihez már nincs idegrendszerem mindet bemásolni.

Ha van ötleted, szeretettel várom..
Ivett�?

Sajnos(?) nem fogom tudni az összes orbitális baromságot összeszedni, mivel ezer sebből vérzik a project, ráadásul elkövettem azt a hibát, hogy belenéztem a hölgyemény blogjába, ahol volt szerencsém további ellentmondásokba és elméleti/gyakorlati borzadályokba belefutni.

Össze-vissza, a teljesség igénye nélkül néhány gondolat:

Meg kell tanulni, el kell fogadni, hogy nem lehet minden lovat megmenteni, ellenben az embernek kutyakötelessége a már hozzá került állatokat normálisan ellátni.

Ha fontos szempont, hogy az állatok visszahozzák a rájuk költött pénzt, akkor okosabb bele sem vágni az egészbe, ugyanis a megtérülés nem jellemző a lovazásra még egészséges, ismert hátterű lovaknál sem.
Ha menhelyezik az ember, akkor pláne ne legyen szempont, hogy pénzt lásson az állatokért cserébe. Nem csak azért, mert a nemmenhelyes lovak ára is a béka feneke alatt van (visszakanyarodunk a szaporításhoz…), hanem azért is, mert a nyereségességhez kőkeményen szelektálni kell. A szelektálás elengedhetetlen a sportban, a tenyésztésben – az állatmentésben is van bizonyos szintű létjogosultsága, de egész más szempontok alapján. Természetesen üzleti megfontolásból is lehet kikupálhatónak vélt vágólovat venni, majd továbbpasszolni, itt azonban felmerülhet pár kérdés:
• biztosan helyrehozható a ló?
• mennyi idő alatt?
• tényleg megéri a belefektett pénzt/időt/energiát?
• mi van, ha mégsem rehabolható?
El kell dönteni, hogy lómentőset játszik az ember vagy kupecesdit. Utóbbit is lehet egyébként jól, sőt profin csinálni, és itt most nem az átverés-részére gondolok – de azt tudomásul kell venni, hogy ha a pénz a fő szempont, ott ki kell szórni a selejtet, és elég hülye dolog, mikor a lómentőtől kell lovat menteni.

Persze az is előfordulhat, hogy hősünk kifog egy tényleg nem vágóra való vágólovat. Volt már ilyesmire példa, lehet örülni. Azért sanszos, hogy a lóval kell foglalkozni, lovagolni, tanítani – ki fogja ezt megtenni, simizni odajáró lelkes lovaskislányok? És kié lesz a felelősség, ha baleset történik – amire az Ivett által leírtak alapján minden esély megvan?

Fontos a korrekt tájékoztatás. Ebbe beletartozik az, hogy a saját blogban leírtak alapján rossz idegrendszerű + elrontott, beteg lovat nem kéne egészséges szupertáltosként hirdetni (irreális összegért, de ez már részletkérdés), ill. nem kéne a sovány, lepukkant lovat pár nap után futószáron hajkurászni meg „lovagolni�?. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy ki mit szól a hatásvadász szólamokhoz, én spec rosszul bírom őket, de hálisten, nem vagyunk egyformák.

Szakértelem. A hölgy saját bevallása szerint be/átlovagló. Az olvasottak alapján ezt nehéz értelmezni, talán az utca egyik oldaláról átlovagol a másikra… De ha valaki ilyeneket ír, ott bizony alapszintű problémák vannak.
„Megnéztem, azt írják az okosok, hogy azért szitál meg dűlöngél mert egyedül van :( Ez nem jó hír :(
Remélem beletörődik. Lehet a sárlás hozza ki nagyon..�?

„A mentett lovakból terápiás lovakat csinálni. (pl. kehes ló még sétálhat fogyatékos gyerkekkel)�?
Nem tudom, honnan ered az az általános tévhit, hogy egy kehes ló még tökéletesen alkalmas terápiás lónak – bár lehet, hogy akad olyan, aki szerint idilli látvány, amint a poros pályán körbe-körbe sétáló kehes ló olyan fulladásos köhögőrohamot kap, hogy a segítendő fogyatékos kisgyerek több métert repül róla.

Vágóló volt, van és lesz. Addig főleg, míg az emberek felelőtlenül szaporítanak, és a magukat lómentőnek kinevező lelkes leánykák intenzíven asszisztálnak mind az ész nélküli szaporításhoz, mind a kupec-biznisz virágzásához. Akár azzal is, hogy megengedik a tőlük kikerülő kancák befedeztetését, ha meg még ők maguk fedeztetnek, akkor aztán pláne. Az a szomorú helyzet, hogy kis hazánkban egyszerűen túl sok a ló. Akárcsak a kutya meg a macska, csak míg utóbbiak az utcára, sintértelepre stb. kerülnek, addig a lovak szimplán rossz helyre, kupechez vagy vágóra kerülnek. Simán előfordulhat, hogy a mentett ló csikóját ismét csak menteni kéne, csak az a fránya kapacitás…
Merthogy képtelenség minden lovat megmenteni. Elsősorban azért, mert ilyen sokan vannak.

A kupeceknél tengődő lovakat én is nagyon sajnálom, de a világ egyik legértelmetlenebb dolga onnan „menteni�?, ugyanis egyből lesz a helyén egy másik, és közben még támogattuk is az ágazatot. Hosszú távon az a legjobb kupecellenes tevékenység, ha nem fedeztetünk minden szir-szar kancát, sőt még az átlagosat sem.

Vágóról lovat menteni nagyon szép dolog, meg legalább annyira lutri is, merthogy nem tudhatjuk, milyen a ló előélete, milyen viselkedési problémái, egészségügyi nyomorai vannak, és sajni nem látszik minden első ránézésre. Persze ha valakinek van hozzá szeme, hozzáértése, meg ideje-takarmánya, akkor hajrá, de a szerencsére apellálni finoman fogalmazva nem bölcs dolog, a megideologizált, szentimentális rózsaszín pacimentős maszlag pedig előbb vagy utóbb rossz véget fog érni.

Részemről eleve luxusnak tartom azt, ha egy lómentéssel foglalkozó szervezet pénzért veszi meg a mentendő lovat – anno csináltam ilyet én is, ma már óvatoskán tenném, de inkább sehogy sem. A pénznek megvan a helye máshol is, és „ingyen�? is lehet mentendő lovat találni; az pedig, hogy az állatkínzó még keressen is a dolgon, végképp megengedhetetlen. Az ilyen „vegyük meg a sovány lovat, csak 180�? akciók arra jók, hogy a selejtes lovaknak jobb áruk lesz, mint a használhatóknak, ejszen úgyis megveszi a hülye állatvédő.

Egy ló megmentése nem egyenlő azzal, hogy kivásárolom a szalámiból és továbbpasszolom. Persze lehet így is, csak éppen semmi garancia arra, hogy a lovat nem kell egy-két hónap után újra megmenteni. Nekem pölö személy szerint marhára nincs kedvem ahhoz, hogy úgy feccöljek egy állat megmentésébe pénzt, időt és energiát, hogy aztán a további sorsa bizonytalan legyen; nem véletlen, hogy nem adok el lovat ismerősnek sem, ismeretlennek meg pláne nem. A kiadás egyetlen, de piszok szigorúan vett feltétele, hogy innentől a ló sorsa ellenőrizhetően sínen legyen, mégpedig az én diktatórikus elképzeléseim szerint; ez vonatkozik a tartástechnológiára, takarmányozásra, tulajdonos mentalitására és helyzetére (anyagilag is, igen), stb. Ahhoz, hogy én ezeket a feltételeket megkövetelhessem, az kell, hogy a lovat örökbeadjam, ne pedig el – az eladás hoz némi pénzt ugyan, de onnantól semmi ráhatásom a ló további sorsára. Megbízható örökbefogadót sem könnyű találni, de erről bővebben majd máskor.

És végül az alapítvány… A létrehozása előtt nem árt valamit letenni az asztalra, ahhoz meg munka kell. Sok. Meg mindaz, ami magához a lótartáshoz is: hozzáértés, terület, takarmány, felelősségtudat, csipetnyi koncepció. Meg még több munka, és ha valamit már sikerült bizonyítani, akkor arra hivatkozva neki lehet állni a támogatók összekaparásának. A kutya nem mondta, hogy az ilyesmi könnyű, anyagilag meg tuti nem éri meg. Azért az előzmények ismeretében a hajam kicsit égnek állt ezektől a hirdetésektől: (nem linkelem, hanem bemásolom, hogy megmaradjon az utókornak törlés esetén is)

"Vágóhídról felvásárolt még valamire használható lovak rehabilitációjával foglalkozó alapítványt indítunk. Ehhez keresünk társakat, segítőket, szponzorokat. Minden segítséget szívesen veszünk. Amikre szükségünk lenne: A hivatalos ügyek lebonyolításához szakértő ember, tanya, terület, telephely minél nagyobb területtel, roszabb de megbízható autó vonóhoroggal, lószállító, takarmányok, gyógyszerek, belovaglók, gondozók, felszerelések, alma, répa, homeopátiás és aloe vera készítmények, fizikai munkában besegítők. Bővebb infó és jelenlegi helyzet: http://www.kenitra-kyra.blogspot.com/ Próbálunk önfenntartó alapítváynként működni de minden segítséget nagyon szívesen veszünk. �?llatorvos, kovács, csontkovács, sofőr, belovaglók, lovászok segítségét is várjuk."

"Monorierdei házamba keresek alapítványi munkatársat, lovász albérlőt. 25.000Ft bérleti díjat kérek a 65.000 helyett, cserébe 1-2 alapítványi ló gondozását és a ház, a kert rendbentartását kérem. A lovak soványak, csak etetni és néha finoman lemozgatni kell őket. A box 20 m2 a kifutó 250, a kert 1000 a legelő 6000m2. Még 2 ló tartható, a box kapacitása max 3-4 lovat bír el, így akár a saját megélhetés is biztosítva lehet. A lovak etetését saját pénzből kell megoldania, ez 2 zsák kukoricát, 1 zsák zabot, 1 körbála szénát jelent havonta/ló, lehetőleg nem ellopva, lesajnálva a takarmányt. Anyagi felelősséget kell vállalnia(ha véletlenül eltűnnének a lovak akkor azok árát megtéríti) valamit a lovak épüléséről internetes naplót kell készítenie naponta dokumentálva fényképekkel. 100.000Ft kauciót kérek, ami 2-4 havi részletben is adható. Szerződésbontás esetén ez nálam marad. A ház rezsije 20.000körül van, kemencés. Ez félig karitatív alapítványi munka, félig lovászállás, félig albérlet. Csak azok keressenek akik hajlandók áldozatot is vállalni. Saját fényképezőgép szükséges, autó nagyon is előny. Zártkerti rész, Monorierdő szélén, félig a város, félig a terep. Fiatal pár előnyben. http://www.kenitra-kyra.blogspot.com/ Amennyiben beválik a dolog az alapítvány a későbbiekben teljes havi fizetést tud adni főállásban, bentlakással. �?llatorvos, belovagló, kovács, bőrdíszműves, szíjgyártó mester előnyben. Rehabilitáció, természetes lovaglás. Csak magyar, lehetőleg fiatal, leinformálható embernek. Félig bútorozott, jelenleg téliesített, tüzifa, takarmány nincs."

Egyszerűen nem értem, hogy ha 2 lovat sem képes ellátni, mégis mi lesz Ivett szerepe a még létre sem jött alapítványban. �? lesz a szakmai koordinátor?

 Bőven lehetne még hmm, gyenge pontokat találni, főleg, ha a levélben leírtakat összevetjük a hölgyemény blogjával, de nekem már nincs kedvem mazsolázni. Nagyon-nagyon jó lenne, ha többen foglalkoznának lómentéssel, még jobb lenne, ha javulna az általános szemlélet, hiszen jobb a megelőzés, mint a probléma megoldásán történő kínlódás. Ugyanakkor egyre nyilvánvalóbb, hogy van, aki azzal segít, ha nem segít. �?llítólag a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, nekem mindenesetre az a sanda gyanúm, hogy Ivett a ténykedésével jóval többet árt mind az adott lovaknak, mind az állatvédelemnek, mint amennyit használni tudna. Szórakoztató olvasmánynak úgy-ahogy megteszi, csak az a lobogó rémkép ne lenne, hogy mindezt komolyan gondolja.
(A levél alapján 15-16 évesnek gondoltam, azóta kiderült, hogy 24…)


<< 2010. dec 03, 11:40, péntek 2010. dec 01, 21:53, szerda >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)