2011. február 18, 18:35, péntek
Milyen szép dolog is egy jól sikerült örökbeadás - például Robiné, a 23 éves, sokat látott nyugdíjas ugrólóé, aki tavaly tavasszal egy autista gyerekeket foglalkoztató tanyára került Salgótarján mellé. A hírek szerint nagyon szerették és megbecsülték, én meg örültem, hogy nem csak az öreg lónak, hanem gyerekeknek is segítettünk.

Az örömöm múlt hét közepéig tartott, mikor is az örökbefogadó mailt küldött Robinról, aki továbbra is remekül van, imádják, és nem győznek köszönetet mondani érte. A levél apró szépséghibája az volt, hogy a csatolt képek egy sovány, bedagadt lábú lovat ábrázoltak.Ügyesen megkomponálva, nagy képen kicsi ló, oldalt állva, mert onnan a legkevésbé látványosabb.
A pontos részleteket még nem ismertem, de rettenetesen csalódott voltam. Oké, előfordulhat, hogy egy öreg ló lefogy. Előfordulhat, hogy nem lehet visszahízlalni. Azt viszont nem értettem, hogy miért nem szóltak, hogy Robin rosszul van, hiszen külön kértem, hogy bármilyen, a lóval kapcsolatos probléma esetén szóljanak, amiben tudok, segítek. Nem értettem, miért kell hülyének nézni, miért gondolják, hogy nem veszem észre, hogy a lóról leugrott minimum 1OO kiló. Nem értettem, miért nem lehet azt írni, hogy "Robin édesaranyos, jól van, csak kicsit lefogyott, van ötleted, mit tudunk tenni érte?" És amit végképp nem értettem: ugyan mitől dagadt be a ló mind a négy lába, ha tényleg úgy tartották, ahogy megegyeztünk, magyarán napközben karámozás, éjszaka box. Mikor az örökbeadást megelőző terepszemlén láttam, hogy csak állás van, kerek perec megmondtam, hogy állásba nem adok lovat, ha már mindenáron be akarják zárni éjszakára, akkor csakis box jöhet szóba mindennapos karámozás mellett, pontosan azért, mert egy egészséges ló lábait is kikezdheti a falhoz kötött ácsorgás, nemhogy egy elhasznált lábú öreg lóét (az egyéb tényezők sem hanyagolandóak, de ez most mindegy.) Azt persze feltételezni sem merem, hogy a megállapodás ellenére mégiscsak lekötötték Robint, dehát istenkém, ezeknek a lábaknak biz' nem ilyennek kellene lenni, és ezt az illetékeseknek is észre kellett volna venni és jelezni. Ha takarmányozási hiba miatt van, az sem pozitív. A kötőfékre már csak legyintettem, párszor kértem az illetékeseket, hogy a drótkerítéses karámban szánják már rá azt az egy percet, amíg leveszik/felteszik a lópizsit, mert láttam már beakadt kötőfék miatt elhalálozott lovat, és nem szép látvány.

Összességében nem nyugtatott meg a fotók nyújtotta látvány - Robin állapotát nem nevezném kritikusnak, de az egyértelműnek tűnt, hogy a szerződésben fogaltakat halmozottan nem tartották be, és részemről a bizalomnak annyi volt. Nem akartam veszekedni, és titkon bíztam benne, hogy rosszul látom a helyzetet. Az örökbefogadónak, Évának megírtam a kétségeimet azzal, hogy ha tévedek, akkor nincs semmi gond. Viszont arra az esetre, ha állítása ellenére Robin valóban rosszul lenne, felajánlottam két lehetőséget: 1. ő is belátja, hogy Robin mégsincs jól és közmegegyezéssel visszaköltöztetjük az öreget; 2. ha úgy dönt, hogy minden rendben, akkor hiszek neki, viszont egy hónap múlva odalátogatok, és ha mégsem stimmelnek a dolgok, akkor nem csak elhozom Robint, hanem még balhézni is fogok. A képek alapján Robin egy hónap alatt nem fogja összeszedni magát, úgyhogy javasolnám az A variációt.

Gyorsan meg is jött a válasz - hát, Robin tényleg rosszul van, vihetem. Pffff.

Hatalmas köszönet Rákos Tamásnak, aki novemberben Neont is SOS elhozta Salgótarjánból, és ezúttal is expressz és önzetlenül a segítségünkre sietett. Robin hazaköltözött. Mielőtt feltettük a lószállítóra, lecseréltem a kötőfékét az általam hozottra, meg sem lepődtem, hogy a régi kötőféke egy számmal kisebb a kelleténél, és elmocskolódott részeivel sebeket dörzsölt a bőrére. Alighanem egyszer sem vették le róla egy év alatt, ha meg mégis, akkor külön szégyen, hogy látták a sérüléseket és nem csináltak semmit.

Robin köszöni, jól van, a szabad mozgástól javul a lába, kapott normális féreghajtót, ésatöbbi - én pedig ismét gazdagabb lettem egy tapasztalattal az örökbefogadói mentalitásról.


<< 2011. február 22, 17:29, kedd 2011. február 11, 09:51, péntek >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)