2011. április 29, 01:23, péntek
Most szólok, hogy ez hosszú és roppant negatív lesz.

Egyre nő bennem a késztetés, hogy ripityára zúzzam a telefonomat, kerékbe törjem a sim-kártyát, és összességében elérhetetlen legyek a köz számára. Eltüntessem az összes elérhetőségemet, meg lehetőleg saját magamat is.

Általában telefoncsörgéssel kezdődik, én meg rángó arccal lesem a kijelzőt, ha számomra ismeretlen számról keresnek. Két lehetőség van, vagy állatot akarnak rámtukmálni (ez külön fejezet lesz), vagy lovat akarnak örökbefogadni, mert akarják oszt kész.
Vasárnap felhívott egy kislány, hogy ő szeretné Trabit, rövidre zártam a dolgot, hogy ez nem így m?ködik, idegeneknek nem adunk ki lovat. Ma felhívott az anyuka, hogy miért nem, nekik nagyon tetszik a Trabi, mert édibédi, és szeretnék. Megint elmondom, idegeneknek nem adunk ki lovat, párszor már megjártuk, a hiperszuper megbízható helyre örökbeadott lovat félholtan menthettük vissza, ellenőrizni nincs kapacitásunk, ha valaki nyomilovat szeretne, nézelődjön a kiközvetített lovaknál és meccselje le a tulajdonossal a dolgot. De ők kifejezetten Trabit akarják. Vannak ezzel egy páran, de mint mondtam, idegeneknek nem adunk ki lovat a ló érdekében, azonkívül Trabinak funkciója van, egyrészt optimális dögönyözendő ló a gyerekeknek, másrészt ő a vak lovunk társasága, és már csak ezért sem szeretném elpasszolni. De ott tényleg jó helye lenne. De mindenki ezt mondja, és nincs kapacitásom ellenőrizni. De nekik két örökbefogadott kutyájuk is van ám. Remek, de a kutya kicsit más kategória, mint a ló. De van egy lipicai lovuk is. Még remekebb, akkor sem adok ki lovat idegennek. De ez így gáz.
???? Hát az a gáz, hogy minek vannak fent a lovak a honlapon. Azért, mert ez a lovak honlapja, és sehol nem írtam azt, hogy örökbeadom őket idegennek, ellentétben azt leírtam, hogy NEM. De ez így gáz, és semmi értelme. Hölgyem, sóhajtom, elég egyértelm?, hogy nem tudom meggyőzni, hogy nem adok ki lovat, az pláne egyértelm?, hogy ön sem tud meggyőzni engem, zárjuk le a témát. De ennek így semmi értelme, mert én kaphatnék egy lehetőséget, hogy jó helyre odaadhassam a pónit, és nem élek vele, pedig csak el kéne mennem megnézni, milyen jó hely (mindezt már erősen emelkedett hangon.) Részemről még nagyobb sóhaj, köszönöm a kioktatást, - zaklatott válasz, ő nem kioktat, beszélget!!!! Szerintem meg hagyjuk abba a beszélgetést, van némi örökbeadási tapasztalatom, idegenekkel történetesen csupa negatív, szívem joga tartani az eddig mondottakat, nem adok ki lovat és pont. Hölgyemény szemrehányó szánakozással közli, hogy úgy hallja, nagyon belefáradtam ebbe az egészbe, én szomorúan bólogatok, ilyen telefonok mellett nem csoda. Futna még egy kört, hogy de ennek így semmi értelme, én biztatom, hogy beszéljen más lómentő szervezetekkel, ők is rosszul csinálják ám, és nem adnak ki lovat, és mikor sokadszorra megkapom, hogy miért nem adom oda a Trabit, megkérem, hogy csináljon egy lómentő alapítványt, zavarjon le pár örökbeadást, aztán széles mosollyal számoljon be a tapasztalatairól.

Ha ez nem lett volna elég, facebook-on letámadott egy tizenkevés éves leányzó, és a következő magasröpt? csevelyt folytattuk:

Én nagyon szeretném meg kapni Ribicet csak nekünk nincs annyi pénzünk,hogy lovat vegyünk pedig én nagyon szeretem az állatokat!
Csókolom
Idegeneknek nem adunk ki lovat.
De hát láttam az összes lovat sajnáltam is őket főleg Pimpát!!
Rendben elnézést kérek télleg idege vagyok!:'( :(
A lovak remekül vannak, ideális körülmények között, innen nem kell megmenteni őket. Nem értem, mi a probléma.
És kimondta hogy van valami bajuk?És kimondta hogy megakarom menteni őket?És amúgy a barátnőm mondta hogy ott a lovakat örökbe lehet fogadni!Opáá!!

Hát, no comment.

A teljesség igénye nélkül sorolom:
Továbbra sem adunk ki lovat idegennek. Kétszer hibáztam, beteg gyerekek mellé kerestek lovat terápiás célra, elmentem terepszemlére, szigorú szerződést írtunk, aztán egy éven belül győztem visszamenteni a tönkretett lovat. Pompi, és Robin, akit szerencsére még időben elhoztunk.A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy mind Robin, mind Pompi már korábban is örökbe voltak adva még a régi gazdájuk által, és az akkori örökbefogadóktól mentve kerültek hozzám, ill. más, kiközvetített lovak is voltak, amiket felelőtlenül örökbefogadtak, majd itt landoltak, pl. Cica, Ispán és Bajadér. Hajmeresztő örökbefogadási kísérlet akad dögivel, akár telefonon, akár mailben, amíg az a fő szempont, hogy a lovakat biztonságban tudjam, kéretik megengedni, hogy fenntartással viseltessek vadidegenek irányába, és én szabjam meg a szabályokat.

Persze meg lehet magyarázni (volt is rá példa), hogy alapítványi pénzen átjátszom a haverjaimnak a használható lovakat. Ez is egy nézőpont, meg az is, hogy általam évek óta ismert, garantáltan hozzáértő és megbízható emberekhez kerültek a kikupált jószágok, és nem kell azon agyalni, hogy vajon elcserélték-e őket a télen egy fél disznóra. Hozzátenném, hogy a jól sikerült örökbefogadások gazdijai mind-mind segítettek már a ló megkapása előtt is, támogatták a menhelyet lehetőségeik szerint, és nem azért, hogy hátha majd akad egy potyaló, amit megkaparinthatnak. Kis különbség, ha összevetjük a követelődző telefonokkal, mikor a hívó fél az elvárásain kívül semmit nem tesz le az asztalra, ellenben természetesnek venné, hogy boldog sikonyálással körbetapsikoljam, mert dejófej, elvisz tőlem egy lovat. Történetesen mindig a szép, többé-kevésbé üzemképes lovak elvitelével akarják támogatni az alapítványt, vajon ez a sok segítőkész, önzetlen állatbarát miért nem a huszonéves csotrogányok utolsó éveit akarja bearanyozni?Nem vagyok szolgáltató, nem én üzemeltetem az Ingyenló-elosztó Központot. Nem célom/feladatom, hogy a pénztelen hobbistákat ellássam a megfelelő gebével. Ha valaki lovat szeretne, akkor pörgesse végig a szempontjait és vegye meg a neki való hátast, ha nincs rá pénze, akkor ne akarjon örökbefogadni, mert a lovat nem megszerezni nehéz, hanem eltartani.

Alapvetően beteg, öreg, munkára alkalmatlan lovakkal foglalkozunk. Magát lószeretőnek valló ember számára alapvető kellene hogy legyen, hogy egy beteg állatot nem dolgoztat (ez is gyakran elhangzik: "ha kicsit sánta, attól még lovagolható.") Amellett, hogy már nem alkalmas munkára, egy beteg, öreg ló is ugyanolyan ellátást igényel (ha ugyan nem jobbat), mint egészséges társai, és ha valaki befogadja, kutyakötelessége élete végéig a jó gazda gondosságával tartani (általában fél, max. egy évig tart a rózsaszín ködös lómentő lelkesedés, aztán jön az " én nem ilyen lovat akartam".)
...
És még sorolhatnám, de fáradt vagyok, morcos vagyok, aludni akarok. Zárszóul/zárképül pár fotó, mert igenis vannak sikeres örökbeadások: Öcsi és Gilmore.

IPB kép

IPB kép

IPB kép


<< 2011. április 30, 17:49, szombat 2011. április 28, 00:40, csütörtök >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)