2012. február 25, 06:27, szombat
Bajadér 2010 májusában érkezett a Zakuszka-tanyára párjával, Ispánnal együtt.

A régi olvasók talán emlékeznek idekerülésük előzményeire; 2009 novemberében szerepeltek a honlapon kiközvetített gazdikereső lovak közt. Bajadér mellső lábai az erős patahengeresség, artrózis, csontkinövések és egyéb deformációk miatt a fájdalom csökkentése érdekében idegmetszettek, Ispánnak pedig csikókorban elhanyagolt bakpatája, ill. laminitise volt. Mindkét ló alkalmatlan volt bármiféle munkára, és gyógypatkolásra szorultak; előző gazdájuk, Andrea jóvoltából a menhelyhonlapon keresztül próbáltunk nekik megbízható, felelősségteljes örökbefogadót találni. 2009 decemberében úgy tűnt, hogy ez sikerült is, májusban meg kiderült, hogy az ő örökbeadásuk is a felelőtlen lóvállalás iskolapéldája lett.

A történet a szokásos: az örökbefogadó a hatványozottan nyomi párost szigorúan csak simogatóslónak magához vette, (szerződést sajnos nem írtak, de Andrea elmondott mindent, amit ilyenkor kell, kockázatok, mellékhatások, stb, ill. a költségekbe is beszállt, látogatta a lovakat), majd a befogadó fél év után egyszer csak felnézett az égre, rájött, hogy a nyugdíjasló-tartás mégsem buli, elkezdte a lovakat futószárazni, kocsizni, és befedeztette Bajadért. Szerencsére a lovak Andrea tulajdonában maradtak, minden papír nála volt, úgyhogy mivel a történtek alapján az örökbefogadó abszolút megbízhatatlannak minősült, (pl anno arról is megegyeztek, hogy a 17 éves, még sosem ellett, kólikaműtött Bajadér nem fedeztethető…), megbeszéltük Andreával, hogy semmiképp se hagyja őket ott, és egyéb megoldás híján némi dulakodás után május 9-én áthozták a lovakat a Zakuszka-tanyára.

Az újoncok bemutatkozása emlékezetesre sikerült, Bajadér ugyanis ismerkedés címén többszörösen rommá verette Ispánnal az őslakos nyomikat. Eme hozzáállását a későbbi új lovak bekerülésénél is megőrizte, szegény Pampogót például egy kiadós rúgással avatta teljesértékű zakutanyasi lakossá. Velünk sem volt éppen cukorfalat, ha vakcinázásról vagy féreghajtásról volt szó - ilyenkor előszeretettel kent fel minket az utunkba kerülő tereptárgyakra, vagy éppen más lovakra. Ha se vakcinázni, se féreghajtani nem akartuk, egy végtelenül türelmes, jóindulatú tündérbanyává változott, adta kezét-lábát, nem csak az orra, a lelke is rózsaszínűvé vált. Ha vakcina vagy féreghajtó lapult a zsebünkben, csak az orra volt rózsaszín, nem tudtuk átvágni.

Bajadér lába már az idekerülésekor is roncs volt, az is komoly eredménynek számított, hogy lekerülhetett róla a gyógypatkó. A tönkretett lábak másfél évig vígan szaporázták a cseri legelőkön, de januárban azt vettük észre, hogy Bajadér nehezen mozog; ezt eleinte betudtuk a keményre-rögösre fagyott talajnak, ami amúgy sem barátja az érzékenyebb lótalpaknak.  Január végén eljutottunk odáig, hogy Bajadér csak álldogált,  akkor is, mikor a többi ló vígan rohangált fel-alá, meg sem próbált utánuk menni. Dr.  Szeghő Zsolt miskolci lóspecialista megröntgenezte, és kiderült:  Bajadér mellső lábaiban olyan súlyos elváltozások vannak, hogy gyakorlatilag nincs tovább. A patacsont tönkrement, a pártaízületben szubluxáció alakult ki, az ízületi felszín eltűnt... Becsületből adtunk neki egy fájdalomcsillapító-kúrát, ami valamelyest javított az állapotán, ez azt jelentette, hogy sántítva jött-ment egy keveset, és a gyógyszer beadása előtt jól ismert utálkozó sunyításával, rettenetes bicegéssel próbált eliszkolni előlünk, de már ez sem ment neki. A gyógyszerezés súlyos mellékhatásai miatt csak átmeneti megoldás lehetett, hogy az utolsó napjait könnyebbé tegyük - Bajadért el kellett engednünk.

Mára elfelejtette a lábaiba hasító fájdalmat, és ruganyos mozgással vágtat az égi legelőkön, hogy jólesően megrugdoshassa a már fent lakókat. Isten veled, mufurc öreglány.

http://www.zakuszkatanya.hu/images/IMG_3342.jpg


<< 2012. február 27, 07:02, hétfő 2012. február 24, 04:45, péntek >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)