2012. május 15, 14:55, kedd
Mindig ez a szín szerinti klikkesedés.

http://kepfeltoltes.hu/120515/IMG_9333_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szürkék zöldben:

http://kepfeltoltes.hu/120515/IMG_9353_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/120515/IMG_9343_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/120515/IMG_9355_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mint a mellékelt ábra mutatja, az arconrúgott Ispánt gyógyultnak nyilvánítottuk és visszaengedtük a nagybandába.

http://kepfeltoltes.hu/120515/IMG_9348_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/120515/IMG_9339_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Egy vendégkönyvi bejegyzés felvetette, hogy Ispán sérülése megelőzhető lett volna, ha felismerem, hogy az általam játéknak vélt bunyózás valójában elkerülhetetlenül balesetet okozó hierarchia-harc. Nos, lehet, hogy ezzel a saját tudatlanságomat leplezem le, de nem értek egyet.

Szerintem teljesen normális jelenség, ha jó közérzetű lovak finoman "bunyóznak" (direkt nem írok egészségeset, hiszen a zakutanyasiak nem azok). A lovak így játszanak, sajnos a lábvégük kialakítása alkalmatlan a bábozásra vagy kézműveskedésre, a kártyázáshoz, sakkozáshoz együgyűek, és a barchobázási kapacitásuk is meglehetőst beszűkült, de erről volt már szó egy korábbi bejegyzésben.

Természetesen az iménti "finoman bunyóznak" kifejezésbe bele lehet kötni, hiszen Ispánnak három foga elröppent mindeközben - csakhogy ez véletlenül történt. Pimpa hátrarúgott, Ispán pedig belehajolt, pechére a lehető legrosszabbkor. Megjegyzem, szezonális jelenség, hogy a legelőre engedés előtti időszakban az egész banda meg van zakkanva. Érzik a tavaszt, jó kedvük van, esténként egyedül vagy párosával, de VakMacska kivételével az összes ló ficánkolt, még az öreg, rozoga Rozi és a rezignált Café is. Ilyenkor benne van a pakliban, hogy baleset történik - nem is kell feltétlenül két ló a dologhoz, sajnos nem egyszer volt már rá példa a történelemben, hogy az egyszál magában nyargalászó-bakolászó ló egy rossz mozdulat következtében kitörte a lábát, és el kellett altatni. Persze ez is megelőzhető azzal, hogy a lovat születésétől boxban tartjuk vattával körbecsavarva és leszedálva. Ezzel együtt én úgy vagyok vele, hogy a ló azért ló, hogy lóként éljen a többi lóval - kell a szabad mozgás öröme, a társaság, akár békés együttszuszogásra, akár a fölös energia levezetésére. A rangsorviszonyok rendezése a lóélet velejárója, aki látott már tényleges harcot, az meg tudja különböztetni az egymást ismerő lovak erőfitogtatásától, figyelmeztetésétől vagy éppen közös játékától. A zakutanyasi lovak összeszoktak, nagy területen vannak, van helyük kitérni egymás elől, takarmányt is úgy kapnak, hogy mindenki hozzáférhessen - ez kell a kiegyensúlyozott lóélethez.
Nem tagadom, hogy vannak problémás esetek. Tündér Palkót nem sikerült biztonságosan beilleszteni a csapatba (sovány vigasz, hogy a Noéra visszakerülve is folytatta, amit itt elkezdett), idekerülésükkor Ispán és Bajadér is okozott izgalmakat, de ez egy-két nap alatt megoldódott, csak idő meg kitérési lehetőség kellett. Mici sem az egyszerű természetéről híres, a jellemhibáit tudomásul vettük, és tudjuk, hogy mire kell vigyázni vele összeszoktatáskor. Tény, hogy az öreg, gyenge lovaknak néha jobb, ha kikerülnek a nagybandából, például Rozi leggyengébb láncszemként nem tudott érvényesülni, és menekülni sem, ha piszkálták, így őt jobb egy nyugodt társsal (jelen esetben Caféval) külön tartani. Cicát meg se próbáltuk beszoktatni a ménesbe, hiszen egy vak ló speciális eset, teljesen kiszolgáltatott a többinek, és egy esetleges menekülési próbálkozás katasztrofális következményekkel járhat.

A balesetveszély elkerülése érdekében valóban különrakhatnám a nagybandás rangsorcsatározókat, lássuk csak, kik a veszélyes párosok. (Jelenleg 7 ló van a nagybandában, Zaku, Suttyó, Ribic, Ispán, Traccs, Nyüzüge és Pimpa.)
Külön kell rakni Pimpát Ispántól, Ispánt Suttyótól, Pimpát Suttyótól, Zakuszkától; Zakuszkát Suttyótól, Nyüzügét Ribictől, Suttyót Ribictől - ezeket a párosokat csak a játék/hierarchiaharc alapján. Külön kell tenni még Nyüzügét és Traccsot, mert Traccs Nyühös csaja ugyan, de Nyüzüge abrakoláskor már nem tűri meg maga mellett a nejét; továbbá külön kell tenni Traccsot Suttyótól, mert Suttyó nem szereti Traccsot és elkergeti, ha a közelébe kerül, illetve Traccsot és Zakut, mert Traccs egyszer bohóckodás közben véletlenül farba billentette Zakuszkát, és ez bármikor megismétlődhet. Ne aprózzuk el - biztonsági megfontolásból az összes lovat szét kéne ültetnem.
Sajnos ez momentán kicsit macerás, de Vili már tervezi az új, biztonságos lótartó alkalmatosságokat. Minden gebbencs egyedi futópadot fog kapni, így kiélhetik a mozgásigényüket, hevederekkel lesznek fölfogatva, hogy el ne csússzanak, 3D-s vetítéseken élvezhetik más lovak látványát, mert a szociális kontakt azért fontos, megtanulhatnak viselkedni a májlitlöpóni-sorozatokból, az ütődések elkerülése érdekében meg körbefújjuk őket purhabbal (a vatta mégsem jó, mert szöszös lesz tőle a szőrük.) Továbbá javasolnám a játszóterek azonnali ledózerolását is, mert a gyerekek leeshetnek a mászókáról.

Nosztalgia-rovatunkban 2009-es képek: két, már örökbeadott vérló, Öcsi és Lecsó.

http://kepfeltoltes.hu/120515/jatek_075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/120515/jatek_092_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/120515/jatek_093_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

<< 2012. május 17, 15:10, csütörtök 2012. május 09, 14:48, szerda >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)