2012. július 06, 10:34, péntek
Hol vannak a felelős és érdemleges állatmentés határai?

Van esély a magyar állatvédelmi viszonyok rendezésére úgy, hogy mindig csak menteni akarunk bármi áron, hogy a racionalitást félretolva vagyonokat költünk egy-egy, a segítségre szoruló állatok arctalan tömegéből kiemelt celebmentvényre, miközben se pénz, sem energia nem marad a jóval kevésbé látványos, ámde hosszú távon hatékony megelőzésre?

Véletlenek sorozatán keresztül sikerült rövid betekintést nyernem, majd totálisan belekeverednem egy szarvasmarha-telep kutyáinak történetébe.

Nem csak állatvédői körökben, hanem a hírműsorokban is nagy port vert fel idén tavasszal az únyi szürkemarha-telep esete, mikor is bejelentés nyomán egy állatvédelmi szervezet többszáz elhanyagolt szarvasmarhát és racka juhot talált.

A tulajdonos börtönbe került, és jelenleg is ott van. A jószágokat értékesítették, a telepen lévő mintegy 40, döghúson élő kutyából úgy húszat elvittek különböző állatvédő szervezetek. Alkalmazott nincs a tanyán, az állatvédők eltűntek. Az illetékesek így vagy úgy, de kivonultak a történetből, két ember próbálja rendezni a tanyán uralkodó áldatlan állapotokat, és megoldani az ottmaradt állatok sorsát. Múlt héten ott voltam, megnéztem, lefényképeztem a kutyákat. Főleg mudik és pumik, ill. típusos keverékeik; alapvetően félénkek, de kedvesek, és persze éhesek, soványak, bolhától, kullancstól szenvednek . No meg mint az várható volt, szaporodnak.

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1505__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 12 felnőtt kutya volt, ebből 5 szuka. Ha már ott maradtak, tavasszal, az állatvédők kivonulása során kedvezményesen 50-60.000 Ft-ból meg lehetett volna oldani az ivartalanításukat. Ez nem történt meg, és mily meglepő fordulat: a mentőakció lecsengett, a sajtóvisszhang elült, és pár hónappal rá kölyökkutya-nyafogás tölti be az únyi domboldalakat. Igazából lehetne rosszabb is a helyzet, 5 szukából eddig "csak" kettő ellett. Az egyik, Kicsilány ötöt, a másik - egy csökött mudi, akit Sürgének neveztem el - történetesen kilencet. Az elhagyott rókaodúkban felcseperedő kölykök tele vannak parazitákkal, éhesek, és félnek az embertől.

A tanyát kezelni próbáló két ember nem tehet a kialakult helyzetről. Pénzük nincs, a jószándék meg ide édeskevés. A 12 felnőtt kutya is sok, 14 kölyökkel súlyosbítva meg...

Rengeteget tépelődtem, mi legyen. Adott 12 felnőtt kutya, (van köztük pár kedves, rehabolható jószág, pár megfoghatatlanra elvadult pumi és egy súlyosan bőrbeteg, ideggyenge, harapós, csontsovány kuvasz) és 14 elvadult, félős kölyök, akiknek akkor sem lenne esélyük a boldog gazdis létre, ha nekiállnánk kikupálni őket. Túl sok a mentendő, gazdira váró kutya, a menhelyek csurig vannak,felelős, kutyakereső gazdi meg alig akad.

Becsületből körbetelefonáltam pár szervezetet, pontosan tudva, hogy mindenhol ugyanaz a helyzet, mint nálunk: tele vagyunk, bocs, nem tudunk új ebet vállalni. Azt is tudtam, hogy ha valahová mégis be tudnék sírni pár kölyköt, ez csak azt jelentené, hogy azok helyett más kutyák fognak nyomorultul elpusztulni utak mentén, árokparton, rókalyukban. Annyi könnyebbségem lesz, hogy őket sosem látom, sosem érintem, csak annyit tudok, hogy vannak sokezren, soványan, személytelenül.

A 14 kölyköt etettem pár napig.

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1402__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kézhez szelídítettem őket annyira, hogy etetéskor hagyják magukat megfogni, kaptak bolhairtót a nyüszítésig kínzó viszketés ellen, és amikor már nem tartottak tőlem annyira, cirógatva beadtam nekik egy-egy adag Sedalin pasztát, hogy elkábuljanak, és ne féljenek szállítás közben, mikor elviszem őket elaltattatni. Három napon át bőgtem, pedig tudtam: ez nem az én közérzetemről szól, hanem arról, hogy a magyarországi kutyahelyzetet ismerve nincs más megoldás. Sírtam az etetéseknél,esténként lefekvéskor, utolsó nap, amikor bebódítottam őket szállításhoz, és mikor megkapták az útravalójukat a szivárványhídon túlra, ahol nincsenek bolhák, nincsen éhezés, és minden kutyának jut szerető gazdi. Elaltattattam a kushadva rettegő, szétrohadt bőrű csontsovány kuvasz kant is, bár ő kép alapján is elég rosszul volt ahhoz, hogy marketingmentvénynek mégis bevegyék valahová. De most megtanultam megválaszolni a nagy kérdést: tényleg van értelme az érzelmeinktől vezérelve, elvakult idealistaként testileg-lelkileg roncs állatokra kisebb vagyonokat összekuncsorogni és elkölteni, miközben panaszkodunk, hogy semmire nincs pénz, és optimális családi kedvencnek való kutyák is az út szélén senyvednek, vagy kis szerencsével éveken keresztül menhelyeken élnek, majd halnak? Tényleg jobb döntés 100.000 Ft-ért gyógyíttatni egy bizonyos kutyát (és akkor még hol van a gazdisodás), mint az adott összeget ráfordítani 6-8-10 másik szuka ivartalanítására, hogy a következő évben ne legyen 10-20-100 újabb mentendő állat?

Vesztettem. Vesztettem az álmaimmal szemben, hogy van értelme annak és úgy, amit és ahogy éveken át csináltam. Keserű az ébredés - a Zakuszka-tanya fennállása óta annyi kutyát adtunk örökbe, amennyit most el kellett altattatnom, és mégsem volt más megoldás. Nem vigasztal a tudat, hogy az elaltatottaknak legalább az utolsó napjaik szeretetben, viszketésmentesen, tele hassal teltek. Nem vigasztal, hogy nem szenvedtek, kegyes halált kaptak, ami nélkül lassan, kínok között pusztultak volna el, esetleg előtte még pár újabb alommal megsokszorozva a saját nyomorultságukat. Nem vigasztal az sem, hogy józan ésszel pontosan tudom: a sok rossz megoldás közül ez volt a „jó”.

Ha valaki felhördülne, hogy fölösleges volt ez a tömeggyilkosság, ő tudna helyet biztosítani, azt megnyugtatnám: bőven van ott még elhozható kutya. Ha valaki segíteni, menteni szeretne, a lehetőség adott.

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1481__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

11 kutya maradt a tanyán; ez a banda összeszokott, kis túlzással egészségesnek mondható, kezelhető állomány. Mindent megteszünk azért, hogy a helyzetük hosszú távon is normalizálódjon; ebben természetesen nagy segítség lenne, ha páran közülük gazdára találnának. Az első körben tűzoltásként vittünk száraztápot és spot-ont, de ez messze nem elég. Két szukát, egy kuvaszt és egy mudimixet már ivartalaníttattunk (a mudi vemhes volt...), négy kutya kapott chipet és veszettség elleni oltást, többre most nem volt pénzünk. Ha valaki támogatná a kutyák ivartanítását, oltását, chipelését stb, pénzbeli hozzájárulást a Zakuszka-tanya Alapítvány számlaszámán tudunk fogadni: 11735005-20540371, OTP (a közleménybe kérnénk feltüntetni: „únyi kutyák”), szükségünk lesz továbbá féreghajtóra, spot-onra, tápra, és persze ami a legeslegjobb lenne: gazdikra.

A jelenlegi helyzet szerint a frissen ivartalanított kuvasz szukát átveszi a TordasZoo, amit nagyon köszönünk. A maradék 10 kutyából 7 gazdikereső:

Kicsilány - 3-4 évesre saccolt mudi jellegű, nagyon kedves, szelíd szuka. Chipet, veszettség elleni oltást kapott, ivartalanított. A fajtamentés jóvoltából gazdis.

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1449__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Perge – fiatal, 1-2 évesre saccolt kedves, barátságos, játékos kan. Jópofa kiskutya, amolyan parasztpudli. Chipet, veszettség elleni oltást kapott, ivartalanításra vár.

Kiegészítés: az autókat szenvedélyesen kergeti, annyira "drukkol", hogy ha indulást gyanít, az álló kocsi kerekét is ugatja, harapdálja.
A TordasZoo Alapítvány átvette, érdeklődni:
fedak.krisztina@bioslogos.hu

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1463__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1554__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Málna – idősebb, kistermetű mudi jellegű szuka, nagyon kedves. Ha összeugranak a kutyák, mindig ő a közpréda, tele van harapásnyomokkal. Oltatlan, chipezetlen, ivartalanításra vár. Gazdis!

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1504__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szöcske – fakó, mudi jellegű kan, még nagyon félénk (egyelőre csak az orrát-fejét hagyja megsimogatni), de érdeklődő, játékos, ígéretes rehabonc, Perge nagy barátja. Oltatlan, chipezetlen, ivartalanításra vár.

Lelőtték.

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1531__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1494__640x480__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szeder – kedves, 3 év körüli mudi jellegű szuka. Túl van az ivartalanításon (vemhes volt...), szállításkor annyi derült ki róla, hogy a póráztól lefagy, de ölben szépen hagyja magát cipelni, és ígéretes autózós kutya – meg volt rémülve, de nem vergődött, nem hányt, szépen feküdt a lábamnál. Oltott, chipezett.
A Zakuszka-tanya gondozásába került, majd a fajtamentés átvette, érdeklődni: info@mudimento.hu

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_1547_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Sürge – kedves, félénk, nagyon sovány mudi szuka. Chipet, veszettség elleni oltást kapott, ivartalanításra vár.
Az ivartalanítás során kiderült, hogy lép- és májdaganatos volt, el kellett altatni.

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_0668_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ali, az Alacsonypadlós – fajtatiszta mucskó, azaz mudi-tacskó mix kan. Nagyon jópofa, kedves, barátságos kutya, az egyik szeme egy régi sérülés vagy gyulladás miatt nem tökéletes, de nem fáj neki, nem zavarja. Chipet, veszettség elleni oltást kapott, ivartalanításra vár.
A Zakuszka-tanya gondozásába került, örökbefogadásáról érdeklődni: info@zakuszkatanya.hu

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_0557_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/120706/IMG_0559_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amennyiben nem szervezet jelentkezik rájuk, a szukákat csak ivartalanítás után lehet elvinni (szervezési okok miatt ez kb. 3 hét), örökbefogadás ügyében nálam lehet érdeklődni az info@zakuszkatanya.hu mailcímen (telefonon /30/365-0342/ június 7 és 14 között csak smsben vagyok elérhető.)

 

 


<< 2012. július 13, 09:03, péntek 2012. július 04, 13:50, szerda >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)