2013. január 06, 21:34, vasárnap


segítségkérés Aranka

Sajnos segítséget kell kérnünk - nem magunknak, hanem egy kedves barátunknak, és nemes céljainak. Illésné Áncsán Arankáról van szó, aki a tiszadobi gyermekotthonban dolgozott 25 éven keresztül.

Arankát 2009-ben ismertem meg, amikor egy háromnapos segítőtábort szervezett a Zakuszka-tanyára munkatársaival és az otthonban élő gyerekek kisebb seregével; már akkor is lenyűgözött rendíthetetlen optimizmusa, az a mérhetetlen szeretet és következetes, derűs, jó humorú türelem, amivel a nehéz sorsú gyerekekkel foglalkozik a nap minden pillanatában. Vállalom, hogy elfogult vagyok, de ettől még tény: Aranka számomra a csupanagybetűs EMBERSÉG, a bizonyíték arra, hogy vannak még igazi értékek a világon.

Két fiatal lovunk, Lecsó és Hekuba 2010-ben került a tiszadobi gyermekotthonhoz, hogy a nehéz sorsú gyerekek barátai és tanítói legyenek - azzal a céllal fogadta őket örökbe Aranka, hogy a mentett lovak mentett gyerekeken segíthessenek. Nem Arankán,  és nem a segítségre szoruló gyerekeken múlott, hogy a lovakra már nincs szükség. Arankát tavaly tavasszal eltávolították a tiszadobi gyermekotthon vezetőségéből, az utódja a gyerekek szempontjait semmibe véve nem teszi lehetővé a lovak továbbtartását.

6 ló élt a hátrányos helyzetű gyerekekkel, ebből kettő, Lecsó és Hekuba tőlünk volt. Aranka már ősszel jelezte: rettenetesen igyekszik, de előfordulhat, hogy nem tudja megoldani a továbbtartásukat. Megbeszéltük, hogy természetesen visszavesszük Lecsóékat, ha úgy alakul a helyzet, bár reméltük, hogy ez nem fog bekövetkezni.
Sajnos tévedtünk - Lecsót és Hekubát hétfőn el kell hoznunk Tiszadobról. Oda már biztosan nem térhetnek vissza, de reméljük, hogy Aranka meg fogja tudni valósítani az álmát, és létre tud hozni egy új helyet, ahol a lovakkal végzett munkával (is) tud segíteni hátrányos helyzetű gyerekeken, fiatalokon.

Lecsóékon kívül 4 másik ló van még Tiszadobon, akikről Arankának és férjének, Lacinak kell gondoskodni. Aranka jelenleg Kecskeméten dolgozik az SOS Gyermekfaluban, a fizetése gyakorlatilag elmegy arra, hogy egy tanyát béreljen, ahová átviheti a maradék 4 lovat, és még takarmányt is kell szereznie. Anyagilag egyre jobban ellehetetlenül, és akkor a fizikai munkát még nem is említettük.

Ha valaki megérdemli a támogatást, az Aranka. Végtelenül önzetlen, sugárzik belőle a jóság, és lételeme a másokon való segítség, de sajnos most ő szorul segítségre. Elsősorban anyagi támogatásra lenne szükség, hogy ne veszítse el a lovakat, ill. ne menjen tönkre a megtartásukért folytatott küzdelemben. Ha valaki szeretne segíteni, az a 11773449-80256474 számlaszámra történő utalással teheti meg (Illésné Áncsán Aranka, OTP), hatalmas segítség lenne széna-, ill. szalmabálák, kukorica, árpa felajánlása és eljuttatása Kecskemétre, ill. egy méltányos áron bérelhető, normális állapotú lakóházzal rendelkező, lótartásra alkalmas Kecskemét környékén lévő tanya (ha valaki ezügyben tud segíteni, az info@zakuszkatanya.hu mailcímen adok elérhetőséget.)
Nagyon köszönjük a segítséget!

Illésné Áncsán Aranka, A...
Illésné Áncsán Aranka, Anyácska
Népszabadság - Móricz Simon


<< 2013. január 11, 14:32, péntek 2013. január 05, 21:40, szombat >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)