2013. november 19, 12:49, kedd


búcsú Cica Traccs

Ismét kevesebben vagyunk.

Vak lovunk, Cica már jó ideje csak vegetált. 6 éve volt nálam, sosem volt egyszerű eset. Súlyos problémák voltak az emésztésével, bármit is adtunk neki, általában hasmenése volt, kínkeservesen hízott és villámgyorsan fogyott. A nyár és az ősz mindig az abrakba csempészett spéci takarmánykiegészítőkkel történő bűvészkedéssel telt, hogy felkészítsük a télre, a tél meg mindig azzal kezdődött, hogy az első hideg napon kénytelenek voltunk takarót tenni az öreg, sovány Cicára, mert különben nem húzta volna ki tavaszig.

Hozzám már teljesen vakon került. Az ember azt gondolná, hogy egy vak ló legalább szemészetileg problémamentes, hát ez sajnos nem igaz. A csúcspont az volt, amikor a befordult szemhéjait műteni kellett, majd később úgy tűnt, hogy az egész szemgolyót el kell távolítani. Ekkor már nagyon motoszkált bennem a gondolat, hogy nem jó ez így, Cicának is az lenne a legegyszerűbb, ha nem gyötörnénk tovább, hanem szép csendesen elengednénk. A szemgolyó-eltávolítást végül megúsztuk, a kérdés, hogy tényleg jó-e ez így Cicának, továbbra is a levegőben lógott.


Cica

Cica különös természetű ló volt. Végigcsinált velem két költözést, körmöléskor szépen, megbízhatóan adta a lábát, a szó szoros értelmében vak bizalommal jött utánam mindenhová; elképesztően keskeny vagy meredek helyeken is át tudtam vezetni, a „vigyázz” vezényszónál tudta, hogy figyelni kell, előrefeszített fülekkel radarozott és úgy tette előre a mellső lábait, hogy bármi is legyen előtte, le tudja küzdeni. Ez a vak bizalom azonnal megszűnt, ha aljas szándékkal közeledtem felé; az aljas szándék a féreghajtásnál kezdődött, és a vakcina vagy szemcsepp beadásától a vénázásig tartott. Na jó, legyünk őszinték – vénázni gyakorlatilag lehetetlen volt, és vakcinázni se volt könnyű. Ilyenkor életre-halálra harcolt, ágaskodott, ami egy vak lónál pláne nem praktikus. Volt, hogy harapva nekemjött, vagy miután vakcinázás után elengedtem a legelőn, megpördülve rámrúgott, majd elrongyolt vágtában – csak ekkor jött rá, hogy hoppá, ő nem is lát, és csikorgó satufékkel megállt.

Alapvetően jó fej, kezelhető ló volt, amíg nem volt semmi baj és nem kellett kezelni; az élet fintora, hogy sokszor volt beteg, és egyre kevésbé hagyta, hogy megpróbáljunk segíteni neki.

Az utóbbi időkben még jobban romlott az állapota. Kiderült, hogy súlyos szívbeteg, fásult volt, a szőre nyáron is sprőd volt és fénytelen, még nehezebben ment a télre való felkészítés, és egyre csak azt éreztem, minden egyes újabb nap egy újabb rossz döntés – de annyival könnyebb folytatni az éveken át megszokott rosszat, mit egy nehéz, de jó döntést hozni.

Aztán az Élet ezt a dilemmát is megoldotta. Traccs megsérült a legelőn, egy szúrt sebet találtunk a bal hátsó csüdjén. Traccs szintén hat éve volt nálam, ő volt Cica mellett a másik ön- és közveszélyes hisztikirálynő, aki bármely kezelési próbálkozásra teljes agyeldobással és élethalálharccal reagált; így volt ez most is, amikor kiderült, hogy a szúrt seb ízületbe ért, és súlyos gyulladást okozott annál a lónál, amelyik egyébként is fájdalmas sántaságban szenvedett az egyik mellső lábára. Lett tehát egy két lábára súlyosan sánta lovunk, aminek az egyik lábát naponta kötözni kellett volna, injekciókat adni, és még így sem garantált a gyógyulás – ráadásul a ló semmiféle kezelést nem hagyott. Mindent megpróbáltunk, de nem nyerhettünk, és azt sem hagyhattuk, hogy a gyulladás és a fájdalom lassan eleméssze Traccsot.

Egy altatás is nehéz döntés, nemhogy kettő, de éreztem, hogy Cicával kapcsolatosan is döntenem kell végre. Nem is tudom, hogy ilyenkor kétszer annyit sír-e az ember, még akkor is, ha tudja, hogy jól döntött. Csak annyit kértem, hogy ha már el kell búcsúznom tőlük, az altatás könnyen menjen, ne kelljen birkózni, felstresszelni őket; olyan szépen, nyugodtan mehessenek el, mint amilyen boldog hat évük volt nálunk.

Legalább ez sikerült... Traccs és Cica már az égi ménesben vágtáznak.
<< 2013. november 20, 10:58, szerda 2013. november 13, 14:29, szerda >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)