2014. május 13, 16:34, kedd


etetés mérgezés gondolkodj

Nem szeretem a lovak, kutyák külsősök általi nassoltatását.

Azt se szeretem, amikor az állat etetőautomatának nézi az embert, és csak a finomságot várja, uram bocsá' követeli. Azt sem szeretem, amikor mi, lótartók igyekszünk a lehető leggondosabban etetni, hogy az állat egyrészt mindent megkapjon, másrészt pedig ne egyen olyat, amitől baja lehet, mások pedig ezt önfejűséggel kombinált tudatlanságból figyelmen kívül hagyják, és csak azért is nassoltatnak.

A cseri tanyán gyakran előfordult, hogy magukat lóbarátnak tartó emberek az otthonról hozott növényi mindenfélével a lovainkat etették. Kértem őket, hogy ne tegyék - az állatok nem éheznek, viszont nem tudom, miféle zöldségmaradékot, fűnyírásból hátramaradt csalamádét hoznak a kedves látogatók, ne kockáztassunk hát. Volt aki felfogta a kérésemet, volt, aki nem, és hiába kértük, pontosan tudtuk, hogy autóval átgurul a legelő túlvégére, és ott dobálja ki a konyhai maradékot (természetesen egy kupacba, hogy lehetőleg össze is vesszenek a lovak a remek falatokon.) A szép szó nem használt, 24 órás őrséget nem tudtam szervezni, maradt hát a reménykedés, hogy nincs se erjedt, penészes, se mérgező rész a nehéz felfogású jótevő hozta csemegében.Mázlink volt, soha nem volt baj. Van viszont, akinek nem volt szerencséje - egy osztrák ménesben 12 haflingi méncsikó pusztult el azért, mert az önjelölt lóetetők által beszórt nasiban (kertben levágott zöld) mérgező növények is voltak. A legelőn talált maradékok, és 2 csikó boncolási eredménye egyértelműen kimutatták, hogy a bedobált zöldhulladék okozta az elhullást. 9 csikó életéért még küzdenek; 21 ló volt az adott legelőn, tehát egy etetéssel a teljes évjárati méncsikó-állományt megmérgezték.


Fotó: Haflinger Gestüt Meura

Nem valószínű, hogy a mérgező növényeket ártó szándékkal dobálták be; az elkövető bizonyára úgy gondolta, hogy mindenkinek egyszerűbb, ha a lovak hasznosítják a kertészkedési mellékterméket. Jó eséllyel eszébe se jutott, hogy mérgező darabok is a karámba kerültek, esetleg megnyugtatta magát, hogy "a lovak úgyis tudják, mit szabad megenniük és mit nem". Ami általában igaz is, ha a ló lassú tempóban, válogatva legel, és nem egy szatyorból beszórt, összesűrűsödött, apró darabkákból álló zöldmasszát habzsol.

A tanulság: a lótartók legyenek résen, és a saját, ill. állataik érdekében gondolják meg, megéri-e vállalni azt a kockázatot, hogy boldog-boldogtalan etetheti a lovaikat mindenféle szutyokkal. Van, aki hozzám hasonlóan törekszik megtiltani a lovak bónuszetetését (és akárcsak én, pontosan tudja, hogy hiába a tiltás, ahol nem látja, ott sajnos etetnek), van, aki szerint teljesen ártalmatlan, hogy lelkes lószeretők kényeztetik a jószágokat mindenféle finomsággal. Amíg nem történik baj, addig igazuk is van, kérdés, hogy hanyagolható tényező-e egy esetlegesen beficcenő kólikaműtét vagy elhullás.

Lótlanok figyelmébe: NE etessék konyhai maradékkal, fűnyíróból összeszedett fűnyesedékkel más lovát, főleg a tulajdonos tudtán kívül. Van, aki szerint a fűnyíró által extrarövidre vágott szálú fű direkt lógyilkosság (könnyen bepállik, a ló nem rágja meg rendesen, viszont irtózatos tömeget tud befalni belőle rövid időn belül), van, aki probléma nélkül eteti a saját lovaival - a levágott terület ismeretével (nincs mérgező növény), hozzáértéssel, odafigyeléssel, az evés lassításával (pl. szénába, szalmába keveréssel), szoktatással ez is megoldható, ennek megítélése azonban csakis a lótartó joga. Fogadjuk el a döntését, és ne hisztizzünk, partizánkodjunk, ha nem szánja a lovának az általunk hiperszupernek tartott zöldhulladékot, vagy bármi mást.Vannak optimális lónasik, pl. a sárgarépa, alma, és rengeteg más zöldség, gyümölcs is gond nélkül etethető - megfelelő odafigyeléssel. Hiába a "lószeretet", csak almával is meg lehet ölni egy lovat, hagyjuk meg hát a tulajdonosnak azt a jogot, hogy kerek perec megtilthassa a lovai bármivel történő etetését, és ne hőzöngjünk, hogy de mi szeretjük a lovat, és azért hozunk neki finomat. Szeressük úgy, hogy nem etetjük, felháborodás helyett jusson eszünkbe az elpusztult csikók szomorú esete, és legyünk tisztában vele - a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

Kiegészítés: a cikket a lovak etetéséről  írtam a megmérgezett osztrák haflingi csikók kapcsán, de a leírtak nem csak a lovakra vonatkoznak, sajnos ugyanez igaz pl. az állatkerti állatok esetében. A rosszul értelmezett állatszeretetből történő etetés rengeteg egészségügyi problémát, akár elhullást eredményezhet; vegyük komolyan az "etetni tilos" táblát, és semmilyen állatot ne nassoltassunk a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül.


Júliusi aktualizálás: a megmérgezett 21 lóból a gondos kezelés dacára csupán 3 maradt életben.


Fotó: Haflinger Gestüt Meura

<< 2014. május 21, 22:27, szerda 2014. április 21, 21:08, hétfő >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)