2016. április 14, 16:41, csütörtök


flex búcsú

Még egy ilyen kutyám nem lesz, de nem is bánom - mondogattam hosszú-hosszú éveken át. Meg azt is, hogy az "okos" kutya nem feltétlenül jelent "engedelmes" kutyát, vagy olyan kutyát, akivel könnyű az élet.

Flex esetében az "okos" azt jelentette, hogy ha a fene fenét eszik is, az lesz, amit ő akar - ha az ő szándékai egybeesnek az enyémmel, hát jó, ha nem, akkor úgy kell nekem.

Hosszú-hosszú éveken át bármennyit is foglalkoztam vele, sosem volt elég, és mindig volt fölös energiája ahhoz, hogy szökjön, romboljon. Kerítés nem állhatta útját, ugrott, mászott, cincált, ha úgy tartotta kedve. Már akkor sem volt egyszerű eset, amíg egyke kutya volt, aztán ahogy belemélyedtem a menhelyezésbe, úgy szaporodtak vele a problémák – utólag azt kell hogy mondjam, ő volt az akkori álmaim megvalósulásának a nagy vesztese. Az emberekkel, az újabb és újabb bekerülő állatokkal mindig kedves volt, imádta a gyerekeket, dajkálta a kismacskákat, segített a rettegő újonckutyák szocializálásában, és közben szökött, rombolt, blamált ezerrel. Ahogy az utóbbi években csökkent az állatállomány, ismét többet tudtam vele foglalkozni, egyre kiegyensúlyozottabb lett, és beállt boldogkutya-üzemmódba.

No meg öregedett is, elvégre 2000-ben született.

Két éve tudtuk meg, hogy rákos, a lábán támadt a daganat, kétszer műtötték. A második műtétnél már a szívével is zűrök voltak, de utána jól volt a maga öregecske módján. Szerette a sétákat, egyre gyorsabban elfáradt ugyan, de a tanyán még meg-megtáltosodott, és dübörgő rohangálást csapott azzal az igazi karikázós szemű, fülig érő Flex-vigyorral. A matricakutyaság, mint fő életminőség megmaradt - folyamatosan az emberen lógott, és kiprovokálta a simogatást. Ha ettünk és nem volt szabad kezünk, nem volt gond, szépen beigazította magát a lábunkhoz, hogy dögönyözhessük, és kéjes mormogással nyugtázta a kiprovokált szeretgetést. Soha nem unta meg, mi fáradtunk el és mondtuk, hogy elég már, de ez maximum pozícióváltást eredményezett. Szó, ami szó, néha elég idegesítő volt, de olyan ügyesen idomított minket, hogy automatikusan dögönyöző üzemmódra váltott a lábunk, ahogy Flex hozzáért az asztal alatt. Emlegettük is, hogy bárhogy lesz, amíg mormogva dögönyözteti magát, addig boldog kutya. Azután meg...

Az élet Flex nélkül? Micsoda hülyeség, hiszen mindig, mindenhol ott volt velem.

Nyáron a meleget már rosszul bírta, ősszel a nyirkos időt, télen a hideget. Világéletében szobatiszta volt (kivéve, mikor sok-sok évvel ezelőtt egy konfliktusunk után elvből, az utolsó szó jogán tojt oda a szoba közepére), az utóbbi időben előfordult, hogy bekakált, bepisilt, de a dögönyöztetés még úgy-ahogy ment. Decemberben elkezdett köhécselni, azt reméltük, a szívével van összefüggésben - úgyis mennünk kellett kontroll ultrahangra, majd megnézetjük. A szíve állapota valóban sokat rosszabbodott, de kértünk mellkasröntgent is, amiből kiderült, hogy Flexnek súlyos tüdőrákja is van.

Az orvos heteket, max 1-2 hónapot jósolt neki, én meg kénytelen voltam felismerni: Flex már nem dögönyözteti magát, vagy ha oda is jön, nem mormog, és pár perc után visszaballag a kosarához. A bal mellső lábán lévő, már kétszer műtött daganat kiújult és fekélyesedni kezdett, a jobb hátsó lábán is nőtt egy, Flex folyton nyalta magát és gallért kellett volna rakni rá - tényleg ilyen véget szánok a legkedvesebb kutyámnak, hogy köhögéstől fulladozva, gallérral várja az elkerülhetetlen véget?

Egy reggel elvittem egy utolsó sétára. Nem ugrált, mint régen, lehorgasztott fejjel várta, hogy kinyissam a kaput, 50 méter után már nehezen szedte a levegőt, úgyhogy visszafordultunk. Szép, napos idő volt, nem fázott az öreg, beteg kutya, mikor az állatorvos beadta neki az álominjekciót, és átsimogattam egy szebb és jobb világba, ahol mindig dolgozik a gazdik keze-lába a boldogan mormogó, fájdalommentes kutyatesteken.

Most már csak azt mondom, hogy még egy ilyen kutyám nem lesz.

Hiányzol, öreglány.<< 2016. április 17, 23:46, vasárnap 2016. február 11, 21:59, csütörtök >>


vissza

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)