Hogyan segíthetsz?A felelős állattartásról

Sajnos tény, hogy rengeteg segítségre szoruló kóbor, vagy éppen elhanyagolt, sanyarú körülmények között tartott állat van kis hazánkban. Sokan azt hiszik, csak szervezeteken keresztül lehet valamit tenni az állatvédelemért, de ez nem így van – hatalmas az egyéni felelősség szerepe.

A magától értetődő szakszerű tartás, takarmányozás, törődés stb. mellett mit tehetsz az állatokért?
Először is: ivartalanítsd kutyádat/macskádat, vedd elejét a fölösleges szaporulatnak. Az emberi hanyagságnak végső soron mindig az állat issza meg a levét: magát felelős állattartónak gondoló, de legalábbis remélő kutya- (és persze macska-)tulajdonos számára az egyetlen járható út az ivartalanítás.

Ha megteheted, fogadj örökbe egy kutyát. Az örömteli együtt töltött évekhez fontos, hogy gazdi és kutya összeillőek legyenek a fontos kérdésekben; országszerte találhatsz megbízható állatmentő szervezeteket, ahonnan testileg-lelkileg rehabilitált, örökbeadásra kész (ivartalanított, oltott, chipezett, jól kiismert) állatok közül, szakértő segítségével választhatod ki leendő kedvencedet.

Ments kutyát hosszú távon: ha egyetlen szuka ivartalanítását sikerül elintézni pl. az ismerős gazdi rábeszélésével, már előrébb vagyunk, csökken az elajándékozandó kölykök száma. Minden fölöslegesen világra jött kiskutya egy mentendő kutya elől foglalja a helyet. Utópisztikus elképzelés, hogy a mérhetetlen magyarországi kóborkutya-áradat belátható időn belül apadna, de talán majd, egyszer...

Ha ragaszkodsz a fajtatiszta kutyához, érdemes tájékozódni a fajtamentőknél. Ha kölyökkutyát akarsz, NE vásárolj szaporítótól. A szaporítók embertelen körülmények között tartják kutyáikat, az egyetlen cél a minél nagyobb profit minél kevesebb ráfordítással. Ne dőlj be az olcsó árnak, jó eséllyel hatványozottan rá fogsz fizetni az állatorvosi költségekkel, miközben vásárlásoddal még a szaporítói mentalitás létjogosultságát is megerősíted. A kutyagyárak eltüntetésének egyetlen módja, ha a leendő gazdik csak  hozzáértő és lelkiismeretes tenyésztőktől, egészségügyileg szűrt és ellenőrzött, szakszerűen felnevelt állományból vásárolnak.

Ne engedd a kutyádat felügyelet nélkül csavarogni. Elveszhet, elüthetik, ellophatják, balesetet okozhat, befoghatja a gyepmester, vagy – és ez még szerencsés eset – állatbarátok kóbor kutyának gondolhatják. Nem kifogás, hogy ha jól táplált és ápolt, akkor az egész világnak kötelessége kitalálni, hogy a kutya gazdis és önsétáltató, hiszen a frissen elvesztett, vagy éppen kidobott kutya is így nézhet ki. Ne kockáztass – gazdis kutyának semmi keresnivalója nincs az utcán egyedül.

Gondoskodj a kutyád azonosíthatóságáról: kapjon mikrochipet, melyet regisztáltatni is kell, mindez öt perc alatt elintézhető az állatorvosnál. A chip beültetése egy szimpla tűszúrással történik, semmiféle kellemetlenséggel nem jár a kutya számára, viszont a későbbiekben életet menthet – ha neadjisten elveszne a kutya, chipolvasóval bárhol, bármikor azonosíthatják, a nyilvántartás alapján megtalálhatják és értesíthetik a gazdit. A nyakörvbe érdemes jól láthatóan beírni a tulajdonos nevét-telefonszámát (a biléta is jó, feltéve, hogy nem veszik el.) A nyakörves megoldás kb. egy perc időráfordítást igényel, ne spóroljunk rajta, mert ha megtörténik a baj és eltűnik a kutya, lehet, hogy soha többé nem tudjuk bepótolni azt az egy percet.

 

 

 

Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)