2009. február 28, 00:08, szombat


A mai program: féreghajtás. A java banda egész könnyen megvolt, időspórolási okokból nem vacakolok a kötőfékkel, beállítom az adagot a tubuson, zsebre vágom az anyagot, odamegyek a lóhoz, váll benyom az álla alá, jobb kéz fejmegfog, balkéz tubust zsebből kiemel, a kupakot leharapom, és a tubus lófejből történő eltávolításáig kilóg a fejemből, így még ha akarnék, se tudnék közben csúnyákat mondani pl. egy esetleges ágaskodási kísérletre, a kupakkiköpés után meg már úgyis csak a dicséret és nyakvakarga jár. Többen kellemes meglepetést okoztak, Lambada elfelejtette az ilyenkor esedékes fejcsapkodós hisztit, Traccs csak egyszer akart a nyakamba ugrani, persze nem örömében. A legemlékezetesebb Nyüzüge volt, aki a tubus szájhozemelésekor teljes pánikban hanyatt szokta dobni magát, ezért először csak megsimítom a fejét, orrát, benyúlok a szájába, és amikor ezt nyugodtan hagyja, jön a tubus, meg a hanyattvágódás. Ezúttal az előkészületek meglepően simán mentek, 10 másodperc alatt már be is toltam a fejébe a tubust, rezzenéstelenül állt... Majd mikor leesett neki a tantusz, villámgyorsan ágaskodva megpördült, mielőtt még megnyomhattam volna a dugattyút, de annyira be volt görcsölve, hogy a tubust elfelejtette kiköpni, így az teljes rajtkészültségben ott lógott a szájából, miközben Nyüzüge rettegve lebandzsított rá. Az előzetes nyugodtságával elaltatta a figyelmemet, úgyhogy az elugrásával kivágta a kezemből a kötőfékszárat; szépen utánamentem, megnyomtam a dugattyút, a paszta átköltözött a helyére, megpaskoltam a döbbenettől mozdulatlanul álló Nyühöst, és mentem tovább. Lehet, hogy ő azóta is ott áll.


2009. február 27, 01:15, péntek


Pár nap kihagyás után ismét friss, ropogós menhelyhírek: Cefre mindenki megkönnyebbülésére jól van, pedig pont rájöttem, hogy a fehér gumikesztyű határozottan elegáns viselet, legalábbis tanyán.


2009. február 22, 21:18, vasárnap


Cefre állapota reggelre sem mutatott jelentős változást, kétpercenként felvette a kínlódó kenguru-pozitúrát, úgyhogy a jóreggelt-beöntés után ismét megérezhette gumikesztyűbe csomagolt jótékony érintésemet; újabb kőkemény gombócokat sikerült szegény öreg kutyából előbányászni. Reméltem, hogy ezzel túlvagyunk a nehezén, és megússzuk a műtétet, bár abban nem voltam biztos, hogy a nap hátralévő részére magára merem hagyni Cefrét. Terv szerint elmentem volna itthonról, elígérkeztem Zsebihez, egy fórumos lóbaráthoz 40 km-rel arrébb, hogy felszámoljuk a futószárazás során felmerült lókezelési problémáit. Cefre végül meggyőző választ adott tétovázásomra egy, az orrom elé tálalt méretes és segítség nélkül prezentált kutyagumi-kupaccal. Az út felszabadult mind Cefre hátsó kijáratához, mind a megnézendő lovakhoz.


2009. február 21, 22:30, szombat


Végre-valahára esik egy kis hó, amúgy is olyan kevés volt belőle, meg aztán mitől kómázzak, ha nem ettől.


2009. február 21, 00:08, szombat


Egyéb hírek, amik eszembe jutottak: a héten a nyomiménes átesett az esedékes körmölésen, fájdalmas, tátongó űrt hagyva a pénztárcámban. Nahát, hogy ilyen sok lovam van... Ezúttal Cica is sorra került (decemberben inkább kihagytuk a fájós lába miatt), no meg Ribic, akinek a viselkedése még hagy maga után némi kívánnivalót, főleg körmölés közben. Volt, aki a maga módján megelőzte az efféle konfliktust - Laci kovácsunk engedélyt kért kissé labilis idegrendszerű Traccsunk megnyúzására. Első nap mindenkit szépen megkörmölt, csak éppen Traccsot nem, akit nem lehetett elkapni, éppen megszállta a szokásos paranoid rohama, és hisztérikusan robogott fel-alá, átgázolva emberen, lovon, meg amin még lehetett. Másnap reggel egyedül mentem Traccsvadászatra, pár percig szívatott a drága, aztán látva a szememben csillogó elszántságot, megállt. Tévedett a kis buta, épp majdnem elbőgtem magam a gondolattól, hogy egész nap kergetőzni fogunk.


2009. február 20, 17:34, péntek


Rövid tanyasi hírek: el vagyunk havazva.


2009. február 17, 02:14, kedd


Egy kis visszatekintés: kerek egy éve csontsoványan, borzasan érkezett meg hozzánk a vak Zsákbamacska, alias Cica. Mostanra szépen kikerekedett, főleg pocaktájékon (szerencsére nincs kiscsikó-veszély, csak a sok zabálás és a lábsérülése miatti szobafogság tette meg a hatását.) Néhány tavalyi kép a mamó érkezéséről:


2009. február 15, 23:00, vasárnap


Képes helyzetjelentés Tréfliről, Szegedről, Peti klaviatúrájából.
2009. február 15, 22:33, vasárnap


Sűrű hetünk volt fronthatásilag. Javarészt csak fejfájtam, kornyadoztam, ill. egy hevesebbre sikerült migrénes roham keretein belül hánytam is egy jóízűt (a titok nyitja: házi sonkát kell reggelizni.)


2009. február 10, 12:29, kedd


Újdonsült kóborkutyánk ma is megvan, íme néhány kép róla. A bundája ápolt - volt, egészen reggelig, mikor is elkövette azt a hibát, hogy lejött a kapuhoz, ahol Igor és Flex eltángálták, ami jelentős méretű sárfoltokat eredményezett. Hogy az anonimitás homályából kivonjam, elneveztem Buflának, középkorú szukának tippelem. Kedves, nyugodt, szomorú kutya, remélem, keresi a gazdája.


2009. február 10, 02:21, kedd


Az éjszakai etetésnek is megvan a varázsa, főleg a sejtelmes-ezüstös holdfényben. Az ugyan kicsit kiábrándító, hogy miközben pakolom a szénát, az istállóban 16 ló tapossa-rúgja a köztük kavargó tizenhetedik Ribicet, de akkor is holdfényfíling van. A törzsgárda Ribicet nagy ívben kirúgja az istállóból, én vigasztalón megpaskolom a nyakát, és elindulok, hogy hozzak neki kaját. A karám hátsó felén túl be van készítve egy nagy kupac széna, csak itt, csak most, csak Ribicnek, csak hátra kell érte menni.


2009. február 09, 22:51, hétfő


Megkaptuk a két kismacs, Xanax és Mialis eredményeit. Xanax Fip-es, és mindketten leukózisosak - ezt a vonalat még nem is említettem, a tatabányai cicákról utólag hallottuk, hogy volt elhullás a betegség miatt, tehát valószínűleg Endorfin és A Gróf Úr hozta be. Szerencsére a doki is belátta, nem éppen reális, hogy 7 tünetmentes macskát likvidáltatok, úgyhogy még mielőtt elnyekegtem volna, hogy a javasolt altatás részemről lefújva, és a továbbiakban nagy mennyiségű szobamacskám lesz, már félretették a vakcinákat a nyervogiaknak. Tehát nagy mennyiségű, remélhetőleg tünetmentes szobamacskám lesz, ill. a tünetek esetleges jelentkezésekor még mindig mérlegelhetünk, hogy van-e értelme a kezelésnek, vagy kizárólagos megoldásként marad az altatás. Nagyon köszönjük dr. Bartos Lorándnak és dr. Lábos Viktornak az önköltséges laborvizsgálatot és az akciós vakcinákat.


2009. február 07, 19:35, szombat


Tadamm, új lakónk van, aki nem a klasszikus menhelylakó kategóriába tartozik, hanem Dömpi mellett, illetve a későbbiekben helyett a munkásosztályt fogja erősíteni. Egy kétéves hidegvérű kancacsikóról van szó, akinek a puszta kinézete alapján kijelenthetjük: jól járt, hogy ide került. Kb. húszkilónyi khmm, nevezzük nevén, szarcsimbók van a hasán, farán, lábain, sőt a fején is, és hogy a hatás teljes legyen, mindezek mellett Gyémántnak hívják, helyesebben hívták.


2009. február 05, 15:24, csütörtök


Többen érdeklődtek a felajánlható 1 % ügyében. Tavaly a Rubeola Football Club segített a gyűjtésben, akiknek hatalmasnagy köszönet, főleg, hogy idén is segítenek a lómenhelynek. Tehát ha valaki a Zakuszka-tanyát támogatná az 1%-kal, az a következőt írja be:


2009. február 05, 13:01, csütörtök


Nagyon köszönjük a sok drukkot és jótanácsot Fip-ügyben, túlzás lenne azt mondani, hogy kezdek kiokosodni a témában, de egyre inkább hajlok arra, amit egyébként is szerettem volna: ha van is fertőzés, tünetmentes macskát nem altattatok el. Jó esetben ez azt jelenti, hogy lesz hét (úúútejóég) szobacicám, tehát kell vennem egy nagyobb ágyat, vagy leköltözhetek a padlóra.


2009. február 04, 23:19, szerda


Macskaügyileg pocsék a helyzet. Reggel Copy-Paste teteme fogadott az udvaron, és este megkaptam Zöme boncolási eredményét: többszörös bordatörés, tüdővérzés, usw, valamelyik kutya gyakorlatilag szétharapta a mellkasát. Mivel a zebállomány nagy része a távollétemben a kennelben van, idegen kutya pedig nem tud bejutni az udvarba, 3 kutya jöhet szóba macskagyilkosként, akik éjjel-nappal szabadlábon vannak: Fagót, Muci és Cefre. Egyikből sem nézném ki, de mint a mellékelt ábra mutatja, ez nem jelent semmit.


2009. február 04, 01:36, szerda


A tanyasi nethelyzet még nem rendeződött teljes mértékben, de talán alakul, ez még átmeneti megoldás. A múltkor, mikor jobb híján a westend-beli mekkdonálc sarkában sikerült wifit találnom a kölcsönlaptoppal, és a fogyasztói társadalom iránt érzett mérhetetlen undoromat azzal fejeztem ki, hogy a kólaszürcsölés közben diszkréten pöccintgettem az asztal alá a bakancstalpra száradt lótrágya-darabkákat, rájöttem: ha már egyszer túljutottam az elvonási tünetekkel súlyosbított időszakon, bizony szép az élet net nélkül. No, ennek a szép időszaknak hamarosan megint vége, de legalább újra felpörög a tanyanapló.Támogatóink

Pfizer Kft.
MAPE - Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
balanszFILM - Zakumentumfilm
Kopperdák Stúdió
Nyeregvilág

Napló archívum

2017 (1)
2016 (3)
2015 (6)
2014 (49)
2013 (81)
2012 (119)
2011 (188)
2010 (216)
2009 (222)
2008 (271)
2007 (248)